blat kuchenny

O granicie i granitowych blatach słów kilka

Naturalny kamień we wnętrzach mieszkalnych to dzisiaj normalność i aż trudno jest uwierzyć, że jeszcze kilka lat wcześniej większość osób decydowała się na wyposażenie swojej kuchni w drewniane blaty kuchenne. Obecnie ten trend odchodzi już do lamusa, mimo że drewno samo w sobie jest przecież pełne uroku. Przede wszystkim wygląda bardzo dobrze, a do tego pasuje do każdego typu pomieszczenia i każdego stylu. Niestety, drewno ma bardzo dużą wadę. Zwłaszcza w kuchni szybko matowieje, nie jest odporne na zarysowania, a także podatne na odbarwienia, jakie powstają w wyniku działania wysokiej temperatury. Dlatego dzisiaj coraz większą popularność zyskują trwalsze kuchenne blaty kamienne. Przede wszystkim popularne są te, które zostały wykonane z granitu. Granit jako materiał ma wiele zalet i warto je poznać, zanim zdecydujemy się na produkty granitowe.

Co to jest granit?

Granit jest skałą, która należy do grupy najczęściej występujących skał magmowych. Największe polskie złoża granitu znajdują się przede wszystkim na Dolnym Śląsku. Kolejną lokalizacją są Tatry. Granit występuje i jest znany w wielu odmianach takich jak: napisowa, karkonoska, strzegomska, strzelińska, rapakiwi i adamelitowa. Każda z tych odmian zbudowana jest w oparciu o kwarc, skaleń potasowy i plagioklaz oraz biotyt. Granit jest niezwykle cenionym surowcem o wszechstronnym zastosowaniu. Jest także bardzo popularną skałą. Występuje na wszystkich kontynentach całego świata. Jest więc bardzo łatwo dostępny i ma znane, cenne właściwości. Dlatego też jest kamieniem chętnie wykorzystywanym przez człowieka w różnych gałęziach przemysłu. Dotyczy to również samego życia codziennego na co wpływ ma również jego szczególny wygląd. Granit występuje w wielu odmianach kolorystycznych, przybierając różne barwy.

Zalety granitu

Po pierwsze granit jako kamień naturalny jest bardzo odporny na działanie różnych temperatur. Ważna cecha, która ma olbrzymie znaczenie w każdej kuchni. Tutaj często się gotuje. Pojawiają się niemal ekstremalne temperatury. Na granitowym blacie z powodzeniem i bardzo bezpiecznie można bezpośrednio postawić gorący garnek. Problemem nie będzie rozlana gorąca woda. Dlaczego? Ponieważ granit to materiał odporny przede wszystkim na gwałtowną zmianę temperatur. Roztopi się dopiero w 1000°C.
Po drugie granit jest odporny na różnorodne chemiczne środki czyszczące, Nie straszne są mu także wyjątkowo silne kwasy, jakie mogą być stosowane w kuchniach. Wylany sok z cytryny czy ocet nie stanowią żadnego zagrożenia dla granitowego blatu. Nie pojawią się na nim bowiem nieestetyczne przebarwienia. Powierzchnia granitu nie ulegnie również zmatowieniu. A to ma zdecydowany wpływ na komfort podczas gotowania. Aby skutecznie oczyścić taki blat, można spokojnie używać prawie wszystkich środków do czyszczenia. Wyjątkiem są preparaty, które zawierają w swoim składzie wosk i alkohol. Mogą one powodować smugi, które są trudne do usunięcia.
Po trzecie, warto pamiętać, że granit jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne. Przede wszystkim jest to kamień bardzo trudno ścieralny. Bezpośrednio i w wysokim zakresie bezpieczeństwa na blacie granitowym można kroić i siekać. Nic mu się także złego nie stanie, gdy spadnie na blat garnek lub inny ciężki przedmiot. Gdy pojawią się niewielkie rysy, można je w bardzo prosty sposób usunąć przy pomocy specjalnego kamienia szlifierskiego.
Po czwarte – granit jest całkowicie odporny na wilgoć. A taka cecha w kuchni ma bardzo duże znaczenie. Innym atutem granitu jej łatwość utrzymania go w czystości. Nie wymaga stosowania specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych czy konserwujących. Granit jest skałą bakteriobójczą. Utrudnia rozwój bakterii. Jest całkowicie ekologicznym materiałem, bardzo trwałym w użytkowaniu.
Po piąte granit jest wyjątkowo pięknym kamieniem. Nie tylko dlatego, że jest produktem naturalnym, ale także dlatego, że ma wiele wybarwień, które zazwyczaj skrzą się drobinkami delikatnego kwarcu.

Jak dbać o blaty granitowe?

By granitowe wykończenie kuchni przez wiele lat było piękną ozdobą, choć jest w samo sobie niewymagające, trzeba poznać kilka zasad odpowiedniego utrzymania granitu.

1) niezwykle ważne jest, aby codziennie dbać o jego zasadniczą czystość. Dlatego należy blat przecierać starannie wilgotną ściereczką i osuszać go bawełnianą szmatką.
2) dobrze jest zaopatrzyć się w kosmetyki dedykowane dla granitu. Ich skład jest specjalnie skomponowany. Zawarte w nich substancje aktywne nie będą przede wszystkim ingerowały w naturalną strukturę kamienia.
3) nie powinno się używać środków, które w swoim składzie zawierają sodę oczyszczoną i ług potasowy. Mogą na stałe uszkodzić powierzchnię granitowego blatu. Płyn do mycia naczyń należy usuwać do samego końca, ponieważ w kontakcie z ciepłem może spowodować trwałe odbarwienie blatu.
Warto też odpowiednio zaimpregnować granit i używać do krojenia desek oraz podkładek.
4) należy szybko usuwać plamy, zwłaszcza takie jak: sok z cytrusów, ocet. Plamy te nie zniszczą kamienia, ale mogą spowodować brzydkie zmatowienie powierzchni blatu.
5) blaty granitowe są polerowane, by do ich idealnie gładkiej powierzchni zanieczyszczenia nie przyczepiały się łatwo. Warto zainwestować w impregnat, który zabezpieczy powierzchnię blatu przed zaciekami powstałymi z twardej wody.
6) granitowy blat jest odporny na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Nie warto jednak rezygnować z desek do krojenia. Warto stosować też korkowe lub filcowe podkładki pod rozgrzane garnki.
7) gdy jednak blat kuchenny ulegnie uszkodzeniu, o pomoc prośmy tylko fachowca, powstałe ewentualne mikrorysy i odpryski mogą być łatwo i bardzo szybko naprawione przy pomocy odpowiedniego sprzętu, jakim jest koło szlifierskie.

Post Author: Redakcja