Odświętny stół w kilku krokach

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa chwila, którą powinno spędzać się z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się swoją obecnością i wyjątkowym klimatem, który zdarza się tylko raz do roku. W jaki sposób możemy o ten klimat zadbać? Oczywiście niezbędna jest choinka – duża lub mała, żywa bądź sztuczna, bogato lub skromnie ustrojona. Jest ona niekwestionowanym symbolem świąt, nadającym każdemu domowi wyjątkowego charakteru. To w końcu ją wspólnie dekorujemy, pod nią chowamy prezenty, wokół niej spotykamy się, aby wspólnie śpiewać kolędy… Dla wielu osób choinka to za mało, aby święta na dobre się u nich rozgościły. Domy dekorować można przy pomocy gałązek świerku, bożonarodzeniowych wieńców, kolorowych światełek i mnóstwa innych dekoracji. Szczególne znaczenie ma jednak stół, przy którym zasiądziemy wspólnie do wigilijnej wieczerzy i innych świątecznych posiłków. Poza tradycyjnymi 12 potrawami powinniśmy też zadbać o odpowiednią oprawę. W jaki sposób nakryć do stołu, aby pasował on do bożonarodzeniowego, magicznego klimatu?

Obrus czy bieżnik?

Podstawą przy nakrywaniu do stołu powinien być obrus. Najlepiej sprawdzi się model klasyczny i śnieżnobiały, będący idealnym tłem do każdego rodzaju zastawy i dekoracji. Warto zainwestować w obrus plamoodporny, dzięki czemu będzie on nam służyć przez wiele lat. Jeśli jednak chcemy zaszaleć, bądź na wigilijnej kolacji będą dzieci, możemy postawić na obrus w świąteczne wzory – np. Mikołaje, ale wtedy lepiej nie przesadzać z dodatkowymi dekoracjami. Coraz popularniejsze zamiast obrusów są również bieżniki, ale te polecane są bardziej na pięknem drewniane stoły o atrakcyjnym usłojeniu, które same w sobie są ozdobą. Po obrus zgodnie z tradycją należy włożyć odrobinę sianka.

Zastawa na świąteczne pyszności

Biała porcelana nigdy nie wychodzi z mody, jest przy tym bardzo elegancka, co doskonale pasuje do rangi Bożego Narodzenia. Taka zastawa pasuje praktycznie do wszystkiego, idealnie też prezentują się na niej tradycyjne świąteczne potrawy. Dodatkowo jest bardzo praktyczna, bo po świętach może być z powodzeniem używana na co dzień. Dzięki swojej uniwersalności będzie też dobrze komponować się z dekoracjami w różnym stylu. Warto pamiętać o polskiej tradycji i pod każdy talerz włożyć choćby symboliczną monetę.

Szklanki i kieliszki dla idealnego wykończenia

Jeśli stawiamy na klasykę z białym obrusem i porcelanową zastawą, potrzebujemy odpowiedniego wykończenia. Najlepiej sprawdzi się w tej roli kryształowe szkło. Dobór właściwych kieliszków i szklanek jest niezwykle ważny. Różne alkohole – wina, whisky czy likiery, wymagają serwowania w innych kieliszkach. Czerwone wino przykładowo serwujemy w kieliszkach na wysokiej nóżce, z zwężającą się ku górze czasze. Białe wino podawane jest w podobnych kieliszkach, choć ich czacha jest mniejsza i smuklejsza. Likiery podawane powinny być w kieliszkach o połowę mniejszych niż te do wina. Jeśli serwujemy whisky, powinniśmy przygotować niskie i przysadziste szklanki ze stosunkowo grubym dnem. Wódki czyste serwuje się w małych kieliszkach bez nóżek. W małych kieliszkach na nóżce można zaserwować zarówno czystą, jak i smakową wódkę. Wysokie szklanki z cienkiego szkła są natomiast zarezerwowane dla napojów bezalkoholowych, np. soków. Na co dzień możemy nie przywiązywać do tego większej wagi, ale z okazji świąt warto zastosować się do etykiety, czym na pewno zrobimy pozytywne wrażenie na gościach.

Sztućce na koniec

Dobór sztućców powinien być podyktowany potrawami, jakie będą przez nas tego dnia spożywane, oraz kolejnością, w jakiej będą serwowane. Najlepiej prezentować się będą klasyczne łyżki, noże i widelce w kolorze srebra. Rozkładając je zaczynamy zawsze od prawej strony talerza – najpierw nóż sałatkowy, obiadowy, do ryby i na końcu łyżkę do zupy. Z lewej strony układamy natomiast widelec do sałatek, widelec obiadowy i do ryby. Za nimi znajdować się powinna serwetka – najlepiej dobrana kolorystycznie do dekoracji, jakie wybierzemy na nasz stół. Nad talerzykiem kładziemy zaś widelczyk i łyżeczkę deserową.

Ozdoby i dekoracje

Elegancki obrus, ładna zastawa stołowa, szkło, sztućce, oraz przede wszystkim posiłki, to podstawa. Jednak świąteczny stół nie może się obejść bez odpowiednich dekoracji. Pole do popisu jest tutaj naprawdę spore i ograniczone jedynie nasza wyobraźnią – albo poczuciem estetyki. Na pewno warto, aby dekoracje ze stołu były w podobnej kolorystyce i stylistyce do dekoracji reszty domu, pozwoli to zachować spójny wygląd. Uchroni nas to przed niepożądanym chaosem i wrażeniu przesytu, który może odsunąć na dalszy tor to, co tak naprawdę liczy się w święta. Najpopularniejsze kolory bożonarodzeniowych dekoracji to oczywiście czerwień oraz zieleń, brąz i złoto. Można postawić na naturę i udekorować stół gałązkami, szyszkami oprószonymi sztucznym śniegiem czy świeczki w drewnianych świecznikach. Równie atrakcyjnie wyglądać będzie wianek z bombek albo bombek w połączeniu z gałązkami. Popularną dekoracją stołu jest również Gwiazda Betlejemska, czyli Wilczomlecz Nadobny. Jest to popularna roślina ozdobna, która stała się jednym z symboli świąt. Oczywiście zawsze sprawdzają się świece, bombki, łańcuchy a nawet ledowe światełka, np. ukryte w butelce albo dużym kieliszku. Możliwości jest mnóstwo, także wszyscy miłośnicy świąt mogą dekorować stół według własnych upodobań, co roku inaczej.
Nakrycie i dekoracje stołu są ważne, ale nie mogą przesłonić nam tego, co jest jeszcze ważniejsze. Warto poświęcić trochę czasu, aby po prostu ze sobą pobyć, zapominając o problemach codziennego dnia, nigdzie się nie spiesząc. Pamiętajmy, żeby świąteczna atmosfera panowała nie tylko w naszych domach, ale też sercach.

Post Author: Redakcja